Mulți vânători se întreabă de ce vânătorii pun ramuri în gura vânatului ucis. Aceasta este o tradiție efectuată de vânători, care cinstesc animalul pierit. Tradiția este folosită doar pentru vânatul mare (mistreț, căprioară, cerb etc.). Ramura provine dintr-un copac din vegetația din jur, pe care animalul îl folosește zilnic ca hrană. Cele mai frecvente sunt pinul, arinul, stejarul și fagul.


Ramura capturării: După găsirea animalului mort, o ramură, mare cât antebrațul tău, din cel mai apropiat copac este ruptă și pusă pe umărul stâng al animalului (animalul trebuie întotdeauna pus pe burtă, deși în Germania și Ungaria este permis să pună mistreți și pe partea lor dreaptă). Aceasta simbolizează proprietatea asupra trofeului, precum și faptul că a fost ucis în conformitate cu eticheta și regulile de vânătoare.

Ultima mușcătură: O altă ramură cu dimensiunea unei palme este plasată în gura animalului. Aceasta se numește „ultima mușcătură a animalului” și simbolizează umilința, recunoștința și respectul față de natura pentru animalul împușcat. Ramura trebuie plasată de către trăgător. Înainte, pe timp de vânătoare clasică „ultima mușcătură” a fost efectuată numai pentru trofeele masculine, dar în zilele noastre această tradiție este folosită atât pentru animalele masculine, cât și pentru cele feminine.

Ramura împușcătorului: O ramură mare ca o întindere de palma este periată în rana animalului și apoi predată trăgătorului. Alt vânător coleg ar trebui să pună ramura peste pălărie sau pe partea plană a cuțitului și să o inmâneze cu mâna stângă trăgătorul. Acelasi inmânează ramura felicitându-l pe trăgător și trăgătorul acceptă ramura spunând mulțumiri vânătorilor pentru vânătoarea bună. Ei execută acest ritual prin strângere de mână asupra corpului animalului. După aceea, trăgătorul pune ramura pe partea dreaptă a pălăriei sale, simbolizând că el este trăgătorul. Ramura trebuie purtată numai în ziua uciderii și trebuie să fie o singură bucată, indiferent dacă există mai multe animale ucise de același trăgător. Vânătorii colectează acele ramuri într-o cutie până la sfârșitul anului, când le scot din cutie și evaluează bilanțul de vânătoare.


NOTĂ: respectați întotdeauna animalul și corpul său și mergeți în jurul lui! Niciodată să nu pășiți, să îngenuncheați, sau să stați pe el! Aceasta este doar o parte din eticheta vânătorilor față de animalele împușcate, pe care o vom discuta într-un alt articol.